Ga terug naar de pagina van groep 1/2a

                            Thema’s groep 1/2a

 

 14 mei 2018                             thema ‘onder water’

Vandaag zijn wij begonnen met een nieuw thema: ‘onder water’. Binnen dit thema gaan wij van alles leren over bijvoorbeeld vissen, waterplanten, zeesterren en schelpen. Vandaag lazen wij het boek ‘De mooiste vis van de zee’ en leerden dat het goed is om te delen met elkaar. Verder hebben wij een prachtige thematafel met verschillende zeedieren en schelpen.

 

Vandaag hebben wij ook kennis gemaakt met  Stijn de schildpad. Hij wil graag naar een eiland toe waar het altijd zonnig is. Hier wil hij lekker luieren op het strand, terwijl hij ijsjes eet. Daarom hebben wij in de klas ook een echte strandhoek. Hier kun je lekker luieren en ijsjes eten. Je kunt er zelfs ijsjes kopen, maar dan moet je wel betalen hoor! Vanmiddag konden wij al heerlijk spelen in de strandhoek 🙂

 

Binnen het thema leren wij verschillende dingen. Afgelopen week hebben wij bijvoorbeeld de letter v geleerd. We hebben veel woorden verzonnen waar de v in zit en hebben ook spullen verzameld voor op de klankentafel!

 

20 april 2018                                               Koningsdag

Vandaag hebben we ” Koningsdag” gevierd. We begonnen met een ontbijtje in de gymzaal, daarna met de hele school de fitlala gedanst en toen spelletjes op het plein: blik gooien, zandkasteel maken, stoepkrijten, cake versieren, ringwerpen, springkussen, boter/kaas/eieren, hindernisbaan en nog veel meer. Het was prachtig weer en iedereen heeft genoten. Tot slot nog een ijsje en toen was de ochtend al weer voorbij. Hulpmoeders en vaders: heel erg bedankt voor jullie hulp !!!!!!!

 

     

 

 

5 maart t/m 28 maart

                                                  Thema: groeien”

Niet alleen wij groeien, maar ook de dieren en de bloemen groeien.

We zaaien tomaten, zonnebloemen en wortels, en er begint al wat te groeien. We leren ook hoe de kip groeit en werken zo naar het paasfeest toe. Kip Bep is bij ons in de klas en legt elke dag eieren, de hulpjes mogen ze  tellen en daarna noteren ze het in een tel diagram. Ze heeft in 1 week al 17 eieren gelegd!

       

Het is bijna lente, en dus zijn we gestart met het thema “groeien” Eerst waren wij een baby’tje, hoe zagen wij er toen uit? We hebben onze babyfoto’s meegenomen en ze bekeken: wie is wie? Wat lief en schattig zagen wij er uit….. De woonhoek is omgetoverd in een babyhoek met consultatie-bureau. Er is van alles meegenomen door de kids: luiers, flesjes, spuugdoekjes, poppen, badcape, rompertjes en nog veel meer. In het consultatiebureau worden de “baby’s” gewogen en opgemeten, dit schrijven we op in het “groeiboekje”

 

 

Als er een baby is geboren eten we beschuit met muisjes!!     leesrups maken…..

 

 Juf Ilse helpt David met het stempelen op een geboortekaartje.

 

 

9 januari t/m 23 februari 2018

Thema : WINTER

De laatste weken zijn we veel over de vogels te weten gekomen, er kwamen regelmatig vogels aan onze pindakettingen en met pindakaas besmeerde dennenappels snoepen. We keken ook met verrekijkers naar ze zodat we konden zien welke vogels het waren.

We leerden het liedje Roodborstje tikt aan het raam en zagen een opgezette uil en heel veel mooie veren van Avifauana.

Koningin Winterlicht werd gelukkig weer beter, doordat het weer lichter werd. Het bleek dat ze niet tegen het donker kon.

Dit moest natuurlijk gevierd worden en omdat Ella ook jarig was de laatste dag, konden we dit mooi combineren. Het was een gezellig feestje.

 

                                      

De kinderen hadden ook veel pret met een bak Knex die de juf in de kring leeg gooide.

Opeens kwamen er allerlei onderdelen naar boven, die ze nog nooit gezien hadden, omdat ze altijd alleen de bovenste dingen gebruikten. Ze gingen sorteren, vergelijken en bouwen met hele kleine stukjes. Zo waren ze heerlijk bezig.

  

De afgelopen weken hebben we al veel gewerkt over de winter. Zo hebben we sneeuwpoppen geverfd, iglo’s gevouwen, pinguins geknipt en geplakt. 

 

 

Koningin Winterlicht werd ziek en toen moesten we het over de dokter gaan hebben en werd onze huishoek een doktershoek. Hierin konden we elkaar ook beter maken en we hebben een paar goede dokters in spe in de klas hoor.

 

Nu zijn de vogels aan de beurt en daarom maken we nu vogelhuisjes en rijgen we pindakettingen, want met deze kou lusten ze wel wat extra’s. ook leren we over hun veren en de vogeltrek.

We starten het nieuwe jaar met het maken van een winterwonderland, waarbij de winterkoningin een grote rol gaat spelen. Met verftekeningen, sneeuwvlokken rijgen en ijskristallen knippen gaan we de klas in de juiste sfeer brengen.

 

7 december t/m 21 december ’17           Kerstfeest

 

                                           21 dec.’17     Kerstviering in de klas !! 

 

     

 

 

Vandaag hebben we een kerstknutsel gemaakt voor de kerstmarkt. Gelukkig kwamen 4 moeders helpen, zodat we allemaal een lichtpotje met waxinelichtje konden maken. iedereen had er zin in en de potjes zijn dan ook supermooi geworden. Moeders…..heel erg bedankt voor jullie hulp!

 

  Kijk, nu staat de kerstboom er al weer. De kleuters hebben er                                                                                          al mooie kerstwerkjes in gehangen

 

 

 16 nov. t/m 5 dec. 2017         SINTERKLAAS

 

Het is vandaag de verjaardag van Sinterklaas. Ook in groep 1/2a komt hij op bezoek. In zijn grote boek staan alle namen en iedereen mag bij Sinterklaas komen. Voor elk kind is er een cadeautje !!!!

  

 

We hebben een rollenspel gedaan: Sinterklaas en Zwarte Piet komen op bezoek in onze klas !

Loïs en David verkleden zich als sint en piet en lieten steeds kinderen bij zich komen die bv en liedje zongen, een gymoefening deden of in het engels konden praten. We zongen: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Piet gaf de kinderen een cadeautje en ging ook strooien.

                                                             

 

 

 

 

dag sinterklaasje daaag

 

 cadeautjes worden ingepakt in de inpak-hoek.

 

 

  Pietengymles 

 

Wat zijn de kinderen druk gaan oefenen in de gymzaal met klimmen, gooien en balanceren met de pakjes.

En de pakjes goed in de schoorsteen gooien. Want dat moet je als “echte” Piet wel kunnen. Misschien verdienen we volgende week wel ons Pietendiploma.

 

      

Wat is dat nou? Er zijn pakjes aangespoeld in Koudekerk – meester Martijn had deze pakjes gevonden in de vijver. Ze waren voor groep 1/2a en er stonden namen op – hele vreemde namen…………….. Zijn ze uit de boot van Sinterklaas gewaaid  ???

Lois en Norah hebben de pakjes droog gemaakt met een handdoek en ze liggen nu te drogen.

   

We zijn bezig met pietjes te knutselen, het “muizentrapjes” vouwen kost enige oefening.  Maar het lukt!

Sint en de pieten brengen pakjes in onze schoenen. 

I

 

 

25 september-10 november 2017 Herfst/bang mannetje

 

10 nov’17

We hebben alles over paddestoelen geleerd en in het bijzonder over “de champignon”.

Hoe groeit een paddestoel en waarom zien we ze in de herfst? We weten ook dat de meeste paddestoelen

giftig zijn, maar dat we de champignon gewoon kunnen eten. We hebben een champignon goed bekeken, hoe voelt het? En hoe ruikt ’t ? We hebben de steel, de hoed, de ring en de sporen aangewezen.

De sporen zagen we beter toen de champignon gehalveerd werd.

 

  champignon ruiken…. sporen bekijken

 

 

 

We zijn nu bezig met het thema Herfst. De klas is in herfstsferen en we maken en doen leuke herfstwerkjes. We leren over de seizoenen, de bomen en verschillende dieren uit het bos.

De kinderboekenweek is ook begonnen en we hadden een opening met de hele school in de aula. De bedoeling is dat we monsters gaan maken en de hogere groepen een griezelverhaal schrijven. Dan worden de beste uitgekozen en krijgen een prijs bij de afsluiting op donderdag 12 oktober.

In de klas werken we over het boek bang mannetje. Dit gaat over een bang mannetje dat op zoek is naar een toverboom. We hebben ook een toverboom in de klas gemaakt en een griezelhoek, waarvoor de kinderen allemaal griezelige spullen hebben meegenomen. Er zijn al verschillende heksensoepjes gebrouwen en briefjes geschreven aan de toverboom.

Groep 7 is bij ons komen voorlezen en dat was heel gezellig. We hebben met elkaar heel veel boeken gelezen en daarna met elkaar buiten gespeeld.

Nu hebben we een week herfstvakantie en kunnen we even uitrusten. 

Na de herfstvakantie gaan we nog even verder met de herfst. Fijne vakantie allemaal.

 

21 augustus- 22 september 2017     HOERA IK BEN JARIG

 

Deze week hebben we een gezellige kanjerweek gehad.

Met de hele school hadden we de opening in de aula, met een toneelstukje van groep 6 en het zingen van een lied door groep 7 en 8.

In de klas gaven we ouderlessen, die volgende week ook nog zijn op de dinsdag en donderdag. Ook waren de kinderen druk bezig met kanjer werkjes en oefeningen.

Op woensdag hadden we een poppenkastvoorstelling en donderdagmiddag was er een afsluiting met een kort optreden van elke groep. Wij zongen met onze groep het kanjerlied. 

Nu is de herfst begonnen en start binnenkort de kinderboekenweek met het thema griezelen. Dus vanaf maandag gaan we werken over een nieuw thema:Bang mannetje/herfst.

      

 

We zijn al in onze derde week bezig en we hebben al de nodige taarten geverfd, van zand gebakken en verjaardagen gevierd in de huishoek.

De regels worden al duidelijk voor de kinderen en de groep leert elkaar al aardig kennen.

Deze week worden er mooie feestkralenplanken gemaakt door groep 2 en gaan ze voor het eerst een schrijfdansles doen. Hierbij gaan ze hun motoriek oefenen om straks in groep 3 beter te leren schrijven.

Groep 1 plakt mooi gescheurde gekleurde stukjes op hun ballon. Want scheuren kunnen ze al goed hoor!

 

Dit jaar beginnen we feestelijk! De klas is versierd met slingers, ballonnen en taarten.

In de huishoek kunnen de kinderen een verjaardag vieren en met het kinetisch zand, bakken ze lekkere taartjes. Taarten worden ook geverfd op het verfbord en de kinderen maken allemaal hun verjaardagskaars voor op de taart als ze jarig zijn. In de schrijfhoek maken ze uitnodigingen.

Hier een paar foto’s van het buitenspelen

   

 

 

 

15 mei –  30 juni ’17                     PLUK VAN DE PETTEFLET       

 

                           PLUKFEEST  en Juffen en meester verjaardag.

Op vrijdag 16 juni was het groot feest op de Rank. Het was “PLUKFEEST”.
Iedereen was verkleed als een Aagje, Pluk, Mevr. Helderder of een Stampertje.
Eerst naar de aula waar we keken naar het toneelstuk van Pluk en Aagje. Terug in de klas werd er voor de juffen gezongen en kregen ze kado”s. Na de limonade en het koekje begonnen de spelletjes: lispeltuut zoeken in de zandbak, hasselbramen happen, krullevaar knutselen, blikken gooien, ramen zemen en nog veel meer.
Lekker buiten frietjes eten en tot slot zongen we alle Plukliedjes in een grote kring op het plein. De moeder van Eline had voor alle kinderen kraanwagentjes gemaakt, en kregen we een glas van Pluk. Heel erg bedankt papa en mama van Eline. Ook alle hulpouders en groep 8 BEDANKT voor het begeleiden van de spelletjes!!!!

    

    

 

 

We werken over het boek: Pluk van de Petteflat. Elke dag lezen we een verhaal voor over Aagje, Pluk, Dollie de duif en de Stampertjes. We hebben kraanwagentjes geverft en Pluk en Aagjes geknutseld. En we leren elke week nieuwe woorden die in het boek voorkomen zoals: galerij, kakkerlak, spuitbus, balkon, veerpont

De poppenhoek is veranderd in een Pluk / Aagje hoek, en we hebben het winkeltje van meneer Pen gemaakt.  In de watertafel kan mevrouw Helderder afwassen en boenen in het sopje. Wat zijn de kinderen heerlijk mee aan het spelen.

                   

 

 

Deze liedjes hebben we al geleerd over Pluk:

Wijs: In Den haag daar woont een graaf.
In de straat daar staat een flat
Met een torenkamer
Pluk reed rond en zocht een plek en vond de mooie kamer
Een heel fijn plekje voor zichzelf
Een duif als vriend, dat spreekt vanzelf
En Zaza om voor te zorgen, wie is er bang voor morgen.

 

Wijs: Opa Bakkebaart.
Mevrouw Helderder heeft een huisje
En in dat huisje maakt ze schoon
Alles netjes, alles helder, dat vindt zij zo heel gewoon
Ze maakt het schoon met een spuitbus, met een spuitbus
Pssssst, psssst, pssst, zo maakt zij het schoon.

 

 

8 t/m 12 mei ’17                                 14 mei   MOEDERDAG

Deze week hebben we hard gewerkt voor moederdag. We hebben windlichten gemaakt van jampotjes en deze mooi ingepakt in “wijnzakken” die we hebben versierd met hartjes.

We hebben ook een liedje voor onze mamma’s geleerd, o wat zal ze dit leuk vinden………..

   

  Hier zijn we druk bezig met kralen rijgen en potjes beplakken.

 

 

      woensdag 19 april ’17    Bezoekje aan boederij v. Leeuwen

Als afsluiting van ons project zijn we naar de boerderij geweest – lopend naar de Lagewaard.

Alle dieren waar wij over hebben gewerkt waren in het echt te zien:  de lammetjes mochten we aaien, de koeien de wei in sturen, de kalfjes drinken geven, konijntjes en eendjes voeren, paardje rijden.

In de stal hebben we op de stro-balen limonade gedronken en kregen we wat lekkers!

En………..we mochten in de tractor van de boer zitten!!     We hebben een fantastische ochtend gehad.

Marieke, Linda, Christa en Marieke bedankt voor jullie hulp en het meelopen naar de boerderij!

 

   

 

                                     Paasviering – paaslunch

Het is donderdag 13 april en vandaag vieren we het paasfeest. Eerst gaan we naar de gymzaal met alle groepen luisteren en kijken we naar het paasverhaal op het digibord. We zingen ook veel paasliedjes met elkaar. Daarna gaan de juffen ons schminken als paashaasje en krijgen we de haasjesmutsen op. Op het plein gaan we de chocolade eitjes zoeken en wat kunnen we dat goed zeg, we eten er ook eentje op mmmm.        Om 12 uur staat de lunch klaar in een gezellige klas met gedekte tafels en allerlei lekkere hapjes, Wat hebben de moeders veel lekkers voorbereid, bijna alles is opgegaan ja we hadden heel veel trek !! We willen dan ook alle moeders (vaders) hartelijk bedanken ! Op de foto’s is te zien wat een gezellige dag we hebben gehad.

    

    

 

 

6 maart t/m 10 april                         Thema: Boerderij

Het is bijna lente, dus zijn gestart met het thema: Boerderij

Wat leren wij zoal?

  • hoe heten de dieren – de volwassen dieren en hun jonge dieren.
  • wat eten de dieren en welke geluiden maken ze?
  • welk seizoen is het nu – en hoe heten de andere seizoenen
  • wat gebeurt er allemaal op de boerderij?

wat wordt er van de melk gemaakt?

De eerste week hebben we over schapen gewerkt en de 2e week ging het vooral over koeien: wat eten de koeien en waar komt de melk vandaan. Ook weten we al veel over paarden en pony’s en gaan we het nog over eenden en hun jongen hebben.

We hebben een boerderij-hoek ingericht met veel hokken met (knuffel)dieren, die we elke dag eten gaan geven.

Op woensdag 19 april zijn we uitgenodigd op de “echte” boerderij om alle dieren te zien en te aaien.

                                                      Oversteekles.

Vandaag 17 februari hebben we leren oversteken in Koudekerk a/d Rijn. In kleine groepjes o.l.v een hulpvader/moeder of juf gingen we over het zebrapad oversteken, in alle straten en achter geparkeerde auto’s. Dit lukt zo goed dat iedereen een oversteek-diploma heeft behaald. Knap hoor!

In de klas en op het “verkeersplein” hadden we dit al geoefend met stoplichten / voetgangers, fietsjes en steppen.We hebben het boekje over “stoeprand stop” gelezen en liedjes geleerd over het stoplicht en oversteken.

   

 

                                      KUNSTLES:  HUIZEN 

Woensdag 15 februari kwam kunstenares juf Hester bij ons een les “huizen” knutselen geven. Ze liet ons eerst zien hoe een kunstenaar huizen had geschilderd: met heel veel kleuren, veel ramen en mooie balkonnen. Wij hebben dit van allerlei dozen en doosjes ook gemaakt. Met gekleurd plakplastic plakten we de balkonnetjes eraan. Het is heel mooi en kleurrijk geworden. Op de foto’s is iedereen ijverig bezig.

   

 

9 januari Thema: Bouwen        “KOM UIT DIE KRAAN”

 

Rekenles met de cijfers:

Stippel het lieveheersbeestje heeft in de kring een spel gedaan met de cijfers. Op een rij huizen moesten wij de cijfers 1 t/m 12 neerleggen en daarna 2 rijen huizen maken met even nummers en oneven nummers. Dat was nog best lastig, steeds een overslaan! Toen we dat goed konden kregen we per tweetal een telefoonnummer, en belde de juf een van ons. Ze vertelde dan dat er op nr 12 een huis verbouwd moest worden en of de cementwagen kon komen. Dit deden we heel goed. Een andere keer moest er een shovel komen naar nr 5.

        goed gedaan Maudeline!

 

Na de kerstvakantie zijn we begonnen met het thema Bouwen waarbij het prentenboek “Kom uit die kraan” centraal staat. Een heel leuk, komisch boek over een jongetje die de bouwplaats opgaat en alle bouwvoertuigen gaat besturen, met alle gevolgen……….In de bouwhoek zijn de kinderen bezig als echte bouwvakkers: helmen op en hesjes aan. Ze bouwen huizen en zetten de bouwplaats af met pilonnen en afzetlint. Zo leerden we ook wat een omtrek is!  Als werkje vouwen we cementwagens en shovels, ook met de kapla worden mooie gebouwen gebouwd.

                 

In de kring hebben we torens gebouwd om ze daarna te slopen met de sloopkogel. De houten blokkentoren was wel een zwaar karwei, dus maakten we een toren van plastic bekertjes, deze ging gemakkelijk om, want ze waren veel “lichter”.

  

Aimee “metselt”hier met een sponsje en verf de stenen op het huis. Knap hoor! Benjamin laat zien hoe wij met de sloopkogel de toren om kunnen gooien.

En van Knex worden ook boormachines gemaakt. Wat een gaten in de muur 🙂

Dinsdag 24 januari gingen we met beide groepen naar een bouwplaats.

De vader van Wessel, die in onze groep stage loopt, is aan het bouwen vlak bij de school op de Lagewaard en hier mogen we komen kijken.

Eerst liepen we met hulp van de vader van Nicole en de moeder van Jurre in een rij er naar toe. Toen we er aankwamen vertelde de vader van Wessel iets over het huisje dat hij gebouwd had en daarna mochten we zelf rondkijken. De vader van Dirkje kwam ook nog even kijken.

Ook mochten we zelf een latje zagen en een spijker in een blok hout slaan. Verder werden er schelpen verzameld, die in een grote berg zand zaten en bekeken we de bergen stenen en dakpannen. De kinderen waren erg enthousiast waren er nog vol van op de terugweg.

Helaas was het ook de laatste dag van meester Wessel in onze groep.

Als afscheidscadeautje hadden we allemaal een hand versierd met een foto van ons zelf. En een map om zijn papieren in te bewaren. De kinderen hebben de cadeautjes verstopt en Wessel moest ze met aanwijzingen van de kinderen met warm/koud zoeken. Toen we naar huis gingen kregen we nog een traktatie van hem. We zullen hem gaan missen in onze klas. Gelukkig zien we hem nog wel, want hij gaat straks stage lopen in groep 7.

 

 

 

                                                           6 december t/m 23 december 2016

                                                Thema: KERST

De klas is al helemaal in kerstsfeer, wat gezellig met al die lichtjes. In de huishoek mogen wij ons eigen kerstboompje optuigen. We hebben de 1e adventskaars aangestoken en leren het eerste opzegversje:

Het eerste kaarsje, klein maar fijn      Wil graag dat wij vrienden zijn

Het brandt nu helemaal alleen             Met heel veel vriendjes om hem heen.

In de kerstkaartenhoek maken we onze eigen kerstkaarten:

img_3234 img_3231 img_3232

Lieke en Dirkje maken kerstkaarten.           Noa Zara ordent de kerstballen                      Hee, wie is dit?  Het is Sepp  

 

 

14 november – 5 december 2016

Thema: SINTERKLAAS

Pietengym

Wat hebben we hard geoefend om net zo lenig en handig te worden als de pieten!

We hebben geklommen in het klimrek en pakjes in de schoorsteen gegooid. We hebben over een evenwichtsbalk leren lopen met de zak op je rug, pakjes over gegooid, pakjes “gemikt”in de schoorsteen, van het “dak”af gesprongen, en nog veel meer. Alle kleuters hebben hun pietendiploma gehaald. Geweldig hoor!!!

img_3215  img_3218 img_3222

Sinterklaas is aangekomen en toen de kinderen op school kwamen was de klas een beetje veranderd. De poppenhoek was omgetoverd in een inpakkamer vol met pakjes die ingepakt kunnen worden. Er is ook een kamer van Sinterklaas gemaakt met een echte SINTERKLAASSTOEL en HET boek waar hij alle namen in kan schrijven of stempelen.Er liggen ook verkleedkleren van de pieten en van Sinterklaas. Elke dag mogen er 4 kinderen in spelen. En al die ingepakte kadootjes worden in de schoenen van de kinderen gelegd. De kleuters hebben ook pietjes geknutseld en mooie mijters gemaakt. Wat een gezellige sinterklaassfeer is het nu in de klas.

pietje-plakken  inpakken  img_3131-2

img_3137  img_3181Jos en Maudeline hebben toneel gespeeld: ze kwamen binnen als Sint en Piet en lieten kinderen bij zich komen die een talent hadden. In de middenklas spelen de kleuters in de grote stoomboot, daar zijn veel pakjes (groot en klein) de zwarte pietjes gooien ze in de schoorstenen, maar ze moeten wel kijken of ze in de grote of in de kleine schoorsteen passen.

Oktober – november 2016

Thema: Herfst met Wouter Kabouter

Dit was het briefje dat Wouter ons heeft gestuurd:

Hoera! Ik ben geslaagd! Dankzij jullie weet ik nu zóveel dat het examen helemaal niet moeilijk was! Mijn ouders zijn heel trots op me, nu mag ik eindelijk mijn baardje laten groeien. En weet je? Alle kabouters die hun examen gehaald hebben mogen op wereldreis om bij de andere kabouters van de wereld op bezoek te gaan. Ik ga gauw mijn koffer pakken, maar eerst wil ik jullie heel erg bedanken voor alle hulp. Zonder die knappe kleuters was het me nooit gelukt! Ik ga morgen op reis, maar ik stuur jullie gauw weer een brief!

Groetjes van Wouter Kabouter

Tijdens het kabouterpad heeft Wouter ons ook nog op iets lekkers getrakteerd!

We hebben het thema afgesloten met een ontzettend leuk kabouterpad. We volgden een spoor van lintjes en deden allemaal opdrachten onderweg zoals: kastanjes in een mandje gooien, bladeren zoeken, naar de geluiden luisteren, stokjes en steentjes op volgorde van groot naar klein leggen etc. Het mooiste wat we gezien hebben waren toch wel de rode paddenstoelen met witte stippen!

Ouders bedankt voor het helpen, wat hebben we genoten!

img_3107  img_3106  img_3113

kabouter1              parapluHet weer………

In de kabouterhoek mogen de kaboutertjes de limonade en de rozijntjes eerlijk verdelen.

In de gymzaal hebben we spelletjes met de parachute gedaan, dit lijkt wel een regenboog. De regenboog hebben we geverft en buiten deden we de regendans in de regen. Gelukkig hadden we onze regenkleding en paraplu’s bij ons.

Na de herfstvakantie zijn we in de klas over de herfst begonnen. De eerste werkjes gaan over paddenstoelen en we weten nu dat ze een schimmel zijn en dat ze een steel en een hoed met sporen hebben. En champignons kan je eten, maar een heleboel paddenstoelen zijn giftig.

sdc13056

Dinsdag stonden er opeens hele kleine voetstappen vanuit de vensterbank naar de kabouterhoek en daar lag een klein rood mutsje. In de kring hebben we met elkaar besproken van wie die zouden kunnen zijn en even later vond de juf een briefje. Daarop stond dat Wouter Kabouter bij ons in de klas was geweest om te leren en nu was hij zijn mutsje kwijt. Of wij misschien wisten waar het mutsje was. We hebben een briefje terug geschreven en aan het eind van de ochtend was er weer een briefje, waarin stond of wij hem wilden helpen met zijn examen om een volwassen kabouter te worden en of hij dan bij ons in de klas mocht komen logeren. Daarom zijn we ’s middags met een groep kinderen aan de slag gegaan om een huis  voor hem te maken en een soort kabouterdorpje om in te wonen. Op woensdagochtend hing zijn mutsje aan de waslijn, dus hij was er al geweest.

sdc13060

Oktober 2016                                 Thema; ” Kinderboekenweek” Voor altijd jong

image

Op woensdag 5 oktober zijn we gestart met dit thema.

Alle juffen en meesters waren verkleed als opa of oma: sommige kleuters vonden het wel eng, de juf met een grijze knot en een brilletje op, maar de meesten moesten er erg om lachen.

We hebben het lied: “Voor altijd jong” gezongen en gedanst. En er zijn al veel prentenboeken voorgelezen door de juffen over opa en oma. Op donderdag komt een opa of een oma voorlezen! Dat wordt vast heel gezellig!!!

In de kring hebben we verteld wat er bij opa en oma hoort: zoals verwend worden, knuffelen, voorlezen, spelletjes doen, logeren, een lekker ijsje of taartje eten, naar de dierentuin gaan en nog veel meer. De juf had plaatjes met speelgoed van vroeger en nu en liet ons zien wat breien is. Juf Jolijn bracht de rollator van haar oma mee. We weten nu precies wat een rollator is en waarom sommige mensen deze gebruiken.

Dit opzegversje kennen wij al – we beginnen met de duim:

Dit is opa, klein en dik                               Dit is oma, ze breit van rikke-tikke-tik

Dit is papa, groot en sterk                         Dit is mama die altijd werkt

En dit is Jantje, het kleine parmantje    En zo heb ik de hele familie aan m’n handje.

oma-boek                  opa-oma-bordjewerkjes-kbw

Met de maatjesgroepjes hebben we allemaal een bladzijde van een prentenboek gemaakt, het werd een mooi groepswerk Ook kreeg elke klas een prentenboek, op de foto zie je Julia met het boek. We hebben ook veel gewerkt over het thema: Oma’s ketting geplakt in een reeks, opa en oma knippen en plakken, Kikker geverft n.a.v het boek: Kikker is kikker. En we hebben de poppetjes uitgeknipt en gesorteerd van jong naar oud. De klas ziet er al gezellig uit met alle werkjes, op donderdag mag iedereen komen kijken bij de “inloopmiddag”.

 

 

september 2016                                            Thema: Kanjertraining

Met dit thema leren wij elkaar beter kennen, dat is fijn want zo weet je waar iemand van houdt, waar hij graag mee speelt, wat z’n lievelings-eten is, of waar iemand goed in is. iedere week mag een kind iets over zichzelf vertellen. Dan mag hij/zij spulletjes van thuis meenemen.

Wij leren ook het gedrag kennen van de 4 verschillende dieren uit het grote kanjerboek:

  • het aapje met de rode pet  – hij lacht de anderen uit en loopt mee met de pestvogel
  • de pestvogel met de zwarte pet – speelt de baas en overheerst
  • het konijn met de gele pet – is bang en verstopt zich – gaat snel huilen
  • de tijger met de witte pet – is zichzelf, kan nee zeggen, staat stevig met 2 voeten op de grond.      

We hebben poppenkast gekeken waar deze dieren ook in voorkwamen. Tijger ging het konijntje helpen om een kanjer te worden – te zeggen: stop hiermee, dat vind ik niet leuk!  We hebben ook het kanjerlied geleerd en kunnen dit allemaal zingen.

In de kring hebben we de kanjer-oefeningen gedaan zoals plank vallen (een vertrouwens oefening) en iedereen heeft zichzelf voorgesteld: je zegt wie je bent, hoe oud je bent en waar je van houdt.

We hebben het dorpje van de dieren geknutseld: de huisjes van een doosje en de dieren van een wc rolletje. Kom maar eens kijken in de klas hoe mooi dat is geworden.

Alle ouders hebben complimenten opgeschreven over hun kind. Wat mooi om te lezen, want elk kind is speciaal en een KANJER. De juffen schrijven ook voor elk kind een compliment op en een tip!

 

22 aug.2016

We zijn weer begonnen!! Wat fijn om alle kinderen weer te zien en ook de nieuwe kinderen te verwelkomen.

Allemaal hartelijk welkom in groep 1/2a en wat hebben we er veel zin in. De klas ziet er heel gezellig uit en we hopen dat de kleuters uitgedaagd zullen worden in de verschillende hoeken met al het materiaal.

We hebben meteen prachtig weer getroffen en dat is te zien op deze foto’s, waterpret op het plein.

IMG_2598  IMG_2600  IMG_2604

IMG_2607                                      IMG_2610